neděle 17. března 2013

Agua, Agüitáá


Resaca de borrasca y Barranco Hondo

(hdr)

Začátkem minulého týdne doznívala borrasca, tlaková níže, která k nám dorazila z jihozápadu. To znamená, že na pár dní se úplně obrátí vzorec obvyklého počasí, začne foukat od jihu a ze západu, hustá mračna nacucaná vodou dorazí na ostrovy a zatímco v Las Palmas je třeba slunečno, tak na jihu je hotové peklo. Západnější ostrovy byly zalité vodou, v jízdním řádu často jezdily povodně a sesuvy. Gomera a La Palma - samá voda. Tenerifské Teide bylo "zasypáno" sněhem, na který jsme loni marně čekali. Na Gran Canarii se objevily vodopády a věčně suchá řečistě byla plná vody. V kopcích nad Fatagou jsem viděl dvacetimetrové kaskády a dole v mokrých skalách nebyl nikdo kromě dvou vodopádů.



Během dvou tří dnů se všechna voda z mraků vyprší, borrasca odejde a zůstane jen svěží vzduch, zelený ostrov, pár rozbitých silnic a spousta tekoucí vody, která se snaží dostat z nejvyšších kopců dolů k moři.
Jednou z možných cest, jak se dostat dolů na pobřeží, je pro tuto tekoucí vodu Barranco Hondo. 



V rámci další pracovní pochůzky z Májiny práce jsme šli ještě s Juliem této vodě naproti. Barranco Hondo je poměrně nenápadné. Začíná smeťákem a lomem na štěrk, ale postupně se zužuje a zužuje, až jedinou cestou k závěrečnému vodopádu zůstane poskakování po kamenech a brodění tůněk. Člověk si na to poměrně snadno zvykne, zvlášť v horkém zimním dni. Ale je to věc naprosto nevídaná a my jsme z ní byli patřičně nadšení! Je to v podstatě první pořádná voda (snad i řeka?!, ale to je asi příliš smělé), kterou jsem za dvanáct měsíců na Gran Canarii viděl. Nádherně modrá svěží voda přepadává přes balvany, aby si odpočala v nevelkých tůních a pak zase pokračovala dál přes valouny a zákruty do dalších tůněk. Dva z těchto bazénků jsme sami vyzkoušeli a byla to teda bomba (šipka ne, zase tak hluboké nejsou). 
Za celý den jsme potkali jen jednoho týpka, snad ani nepřekvapí, že to byl Antonio, jeden z dvojice, co nás vezla stopem z hor v září kdysi dávno, když jsme poprvé viděli kanárské hory, Roque Nublo a v Hajpru prodávali ještě tinto
Bomba! (hdr)


2 komentáře:

  1. Veget....a tady je nula a fůká asi od tama jako obvykle a nese to sem zimu, pár vloček a nebo chcanec....HDR hýbajících se věcí? Ako?
    A eště si mi neosvětlil tu main foto teho auditoria....

    OdpovědětVymazat
  2. napíšu ti maila. Je to velmi jednoduché :) m

    OdpovědětVymazat