pátek 2. prosince 2011

Večer s Kurtem Diembergerem

"A najednou je zde něco, o čem sis myslel, že už je dávno zapomenuto. Mnohdy je to spojeno pouze poutem jediné vzpomínky. A přesto někdy začne tato minulost žít svou vlastní tajemnou existencí a stane se silnější než skutečnost. Stane se novou skutečností..."



Tohohle typa jistě všichni znáte. Já jsem si ho sice původně spletl s Kurtem Albertem, ale není Kurt jako Kurt. Diemberger je alpinista, himalájista. V deníčku má zepár osmitisícovek, konkrétně Broad Peak, Dhaulágiri, Makalu, Everest, Gašerbrum I a K2. První dvě jmenované jsou jeho prváče. A tento týden přijel sem do Las Palmas, aby v rámci VII Semana de la Montaňa dal k dobru nějaké historky, pustil filmík a ukázal zepár fotek. Právě focení a filmování v horách se dost věnoval. Natočil například film o Peutereyském pilíři na Blanc, o lezení na Broad Peaku nebo Nanga Parbat.
Jak sám říká, dělal i jiné profese. Byl učitelem matematiky nebo zpracovával tuny papírů v kanclu. Pak s tím sekl, stal se horským vůdcem, hledal krystaly a vodil kolem Blancu. Takové povolání to je řehole a nejednou byl ve sračkách. Třeba když jeho klientovi spadla peněženka do kadiboudy na jedné horské chatě. Kurt to zkoušel několikrát, potřebovali love na zaplacení chaty. Nakonec ho spustili na laně po hlavě do hajzlu.

Foto: Kurt Diemberger
Tuhle a další historky líčil lámanou italošpanělštinou a takhle vydržel mluvit asi dvě hodiny. Nejvyšší vrcholy zlézal čtyři desetiletí. Byl svědkem zmizení Hermanna Buhla nebo "Černého léta" na K2. Expedice 50., 60. let tehdy trvaly i pět měsíců. Při pohledu na ty fotografie, které komentoval člověk, který je na nich zachycený nebo je pořizoval, se člověku přiblíží atmosféra oné tvrdé doby a může jenom smeknout. Problém na Everestu mohl být třeba už rozvodněný potok v údolí. Cesta do base campu trvala tři dny. Před tím se museli vůbec rozhodnout, která stěna hory bude nejsnažší, protože před nimi tam nikdo nebyl.

Jedlička & Diemberger

Samotný Kurt je velmi příjemný vitální chlapík, co brzo oslaví osmdesátku. Ale mladýho, co pouštěl fotky, si uměl pěkně srovnat :) Nevypadá jako klasický ošlehaný horal, vlastně je spíš jako panda. Ale v očích má tu jiskru, duši hor, tak jak ji on sám vidí v krystalech.

2 komentáře:

  1. Prorokuju, ze ta fotka vás dvou ještě jednou vstoupí do dějin :) titulek novin: Dvě horolezecké legendy společně na jedné fotografii :D ale musíš ještě trochu potrénovat... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. roztomilá foto...a to tričko sis vzal jako provokaci?:)

    OdpovědětVymazat