úterý 27. března 2012

All you can

Poslední dobou se nám poštěstilo být ve správný čas na správném jídle.


Pytel ryb, kuřecí stehna, ústřice a spousta krevet v lese na grilu pod Teidetem.


Likérka v Arucas. Dvě prohlídky po sobě. I pan průvodce ví, že všem jde jen o záverečný košt všeho co se dá vypálit. A tak na druhé kolo už jdem rovnou jen do baru. All you can drink. Dvanáctiletý rum není tak dobrý jako sedmiletý, ten je opravdu třída. Ale zase dvanáctiletý se na jazyku neobjeví každý pátek, že? Tříletý, ten ze kšeftu rozléváme německým turistům, ten pít nebudeme. Zato troška sladkého neurazí: banánová vodka, banánový likér, kakaový likérek, mandlový, kokosový, zelená, všechny barvy duhy, triček, smííchuhu, inventůra zaviramneužkinčimee. dvě odpoeev bhhhlcggbbbbbbbbbbbbb......



Marinovaná kuřecí křidélka ve sladkopálivé omáčce, kuřecí kousky obalené v těstíčku s ořechama (s Radou naše oblíbené), montón zeleniny, mimo jiné grilovaný chřest, rýžové rolky s avokádem, kalamáry nebo lososem, smažená krabí klapeta v těstíčku, jarní zavitky, salát s tuňákem, zeleninové rizoto, jiný druh rýže, několik druhů nudlí. Všechno co můžeš sníst. A ejhle ne za 6 Eur ale za 12 Eur!! Holt to nemáme úplně ve woku. Plný žaludek najednou může dál: krvavá flákota, ústřice v omáčce, vymušlené ústřice, krevety, sépie, olihně, kuřecí špízy, houby. Na grilu nebo na pánvi? Přemýšlím a zkouším zatím zmrzlinu, maršmelou v čokoládě, Rada ujíždí na jahodách s čokoládou z fontány, Klárka na tom chřestu, Jarda tlačí ještě lososa se zeleninou, Mája zvládá už jen liči a meloun, vlastně všichni už máme ovocné talíře. Po třech hodinách a jednom malém pivu se kutálíme dom.

O víkendu jedem s Klárkou do kopců, v batohu tuňák, cuña, těsťáky. A ejhle, v San Mateu na tržnici je pořádné mecheche. Pán na dvoumetrové pánvi dělá paellu, vedle se točí prasátko, vedle prasátka se točí asi dvacet kuřat. Vedle kuřat pak grilíky s flákotkama a kuřecíma stehýnkama. Všechno zadara. Česká duše zaplesá. Ale je fronta jak chobot, tak jdeme zatím kouknout po stánkách s reprezentanty jednotlivých vesnic. Takže: šneci a sýr z Aguimes, kozí, kraví a ovčí sýry ze San Bartolomé, Telde, Tejedy, rosé ze San Nicolás de Aldea. Mojo omáčka z mandlí, čokoládový chleba s pomeranči a kokosový chleba ze Santa Lucíi, med, sýr a vínový likér z Artenary (lahvinku jsme koupili do foroty) a na závěr vínečko z Vilaflor z Tenerife. A úplně na závěr ona flákotka a kužecí stehýnko. 



Vida es una lucha mi niño...

Žádné komentáře:

Okomentovat